';

Så påverkar solenergi miljön

Artikel
2024-07-17

Solenergi är en viktig del av den globala övergången till hållbara energikällor. Genom att installera solceller kan vi minska både vårt beroende av fossila bränslen och koldioxidutsläppen. Men hur påverkar solenergi klimatet genom solcellernas hela livscykel, från produktion till återvinning?

Produktion av solceller innebär nackdelar för miljön

Själva produktionen av solceller innebär oundvikligen en negativ klimatpåverkan. Den kräver mineraler och metaller vars brytning gör att solenergi har nackdelar för miljön. Återvinning och effektiva processer kan minska produktionens klimatpåverkan, som i slutändan ställs mot den klimatnytta och fördelar som solenergi ger.

Råmaterial och tillverkning

Produktionen av solceller börjar med utvinning av råmaterial som kisel, silver och aluminium. Utvinningen av sådana material kan ha betydande miljöpåverkan, inklusive habitatförlust, vattenförorening och koldioxidutsläpp. För att minimera negativ påverkan måste industrin sträva efter att använda så hållbara utvinningsmetoder som möjligt. Återvinning av material är också viktigt för att minska klimatpåverkan i produktionsledet.

Tillverkningen av solceller innebär bland annat smältning av kisel, som är en energikrävande process. För att minska energiförbrukningen och utsläppen kan tillverkare använda förnybara energikällor i produktionsprocessen och förbättra energieffektiviteten.

Transport

Efter tillverkning transporteras solcellerna till installationsplatser över hela världen. Även transporten innebär koldioxidutsläpp och andra föroreningar. En större andel europeisk tillverkning samt en optimerad transportlogistik minskar klimatpåverkan i transportledet.

Solceller i drift

Användningen är förstås den mest klimatpositiva delen av solcellers livscykel. Under driftstiden har solceller i stort sett ingen klimatpåverkan.

Ren energi en stor klimatfördel

Den största fördelen med solenergi är att solceller genererar ren, förnybar energi utan att producera utsläpp under drift. Varje kilowattimme (kWh) el som produceras av solceller minskar behovet av el från fossila bränslen.

Solpanelers livslängd

Solceller har en lång livslängd, ofta räknar man med 25–30 år eller mer. Under denna tid producerar de kontinuerligt el med minimalt underhåll, vilket gör dem till en hållbar och pålitlig energikälla. På bara några få år brukar solceller ha producerat mer energi än vad som krävdes för att tillverka dem. Med rätt skötsel maximerar du livslängden för dina solceller.

Återvinning av solceller

För att minimera solcellernas klimatpåverkan behöver så mycket som möjligt återvinnas.

Hantering av uttjänta solceller

När solceller når slutet av sin livslängd är det viktigt att hantera dem på ett korrekt sätt. Solceller innehåller värdefulla material som kan återvinnas, men de kan också innehålla farliga ämnen som kräver rätt hantering för att förhindra miljöförorening. Fråga din leverantör eller kommun om hur du hanterar uttjänta solceller.

Återvinningsprocess

Återvinning av solceller innebär att separera och återvinna material som kisel, glas, aluminium och koppar. Effektiva återvinningsprocesser minskar både behovet av ny utvinning och avfallsmängden.

Ny teknik minskar solcellers klimatpåverkan

Tekniska framsteg fortsätter att förbättra effektiviteten och hållbarheten hos solceller. Nyare solcellstekniker kräver mindre material och energi för att producera och har samtidigt högre verkningsgrad, vilket innebär att solcellerna genererar mer energi från samma mängd solljus.

Solenergins fördelar väger tyngre

De nackdelar med solenergi som produktion och transport medför uppvägs med råge av fördelarna. Ren energi under en lång livslängd gör att klimatnyttan blir större än nackdelarna. Effektiv återvinning och produktion kan ytterligare minska de nackdelar för miljön som solceller trots allt medför.

Vi berättar gärna mer!